perjantai 27. maaliskuuta 2015

Suomen opettaminen ulkomaalaiselle


Aloitin tässä kuussa vetämään suomen kielen peruskurssia neljälle meksikolaiselle. Nyt neljän tunnin jälkeen on sanottava että vitsit miten antoisaa ja haastavaa onkaan opettaa äidinkieltään täysin nollasta.

Hommasta erityisen haastavaa tekee se ettei minulla ole minkäänlaista pedagokista koulutusta tai kokemuksesta opettaa yhtikäs mitään. Siksi tähän haasteeseen tartuinkin. Oppilaani olivat tästä faktasta hyvinkin tietoisia, koska tapasin heidät ennen tuntien aloitusta selittääkseni mitä tekisimme ja oppisimme.


Silloin kauan, lähes 3 vuotta sitten, kun palasin tänne toin mukanani kirjan From Start to Finnish, joka on siis suomen alkeiden kirja ulkomaalaisille. Se on englanniksi ja suomeksi ja tarkoitukseni oli opettaa sen avulla Jormalle kultaisen äidenkieleni salat. Muutaman satunnaisen tunnin jälkeen kirja keräsi pölyä jossai laatikon pohjalla parin vuoden ajan. Kunnes nyt vihdoin löysin sille käyttöä.


Kirja sisältää 40 kappaletta eri arkipäivän tilanteista Suomeksi. Esittäytymistä, kysymistä, keskustelua, kulttuuria...Se toimii kieliopillisena tukena ja tienä, mutta tunneilla keskustelemme yleensä eri teemoista, piirrellään sukupuita, kuunnellaan suomalaisia kappaleita ja tutkitaan sanojen merkityksiä sekä katsellaan YleAreenasta ohjelmia tekstityksillä. Toki harjoitellaan myös kirjoittamista, ääntämistä ja erityisesti puhekieltä ja slangia. Kirjakielen ymmärtäminen on toki tärkeää, mutta kyllä arkipäivän puheen tajuaminen on mielestäni vielä merkittävämpää.


Olen ihan tosi otettu, että nämä tyypit haluavat oppia kieltä, jota puhuu vain reilut 5 miljoonaa ja jolla ei oikeastaan tee mitään ellei sitten asu Suomessa. Kaksi oppilaista on nuoria insinöörejä, työkavereita, jotka rakastavat skandinaavista kulttuuria ja designia ja suomalaista heavy metallia. Kaksi muuta ovat  vanhempi pariskunta, jotka ovat menossa syksyllä Lappiin reissuun ja haluavat oppia kieltä saadakseen enemmän irti matkastaan. Kaikilla on motivaatio todella korkealla, mikä tekee omasta hommastani todella helppoa.


Läksyt, kokeet ja tehtävät hoituvat ilman kurittamista tai turhia muistutteluita. Ei mitään 10 -sivuisia läksyjä lauserakenteista vaan arkipäivän fraaseja ja verbien taivuttelua persoonapronomineissa, sanaston kartoittamiseksi ja puhekielen ymmärtämiseksi video, elokuva tai dokumentti. Tällä kertaa annoin heille kotitehtäväksi katsoa Tavarataivas - leffan, koska mielenkiintoinen aihe ja puhekieli. Siitä sitten jutellaan ensi tunnilla.


Huomaan, että sormi menee suuhun tilanteissa joissa minulta kysytään esimerkiksi mikä ero on sanoilla millaisen ja millainen. Googlettamalla selviää moni asia, mutta selittäminen on silti hankalaa. Eikä selitys se nyt vaan on niin ole kovin oivaltava.

Ennen ensimmäisen tunnin alkamista jännitin ihan sairaasti, että osaanko opettaa mitään, selittää asioita loogisesti ja että poistuvatko oppilaani vihaisena kesken tunnin, koska olen niin paska ope. No, eivät poistuneet ja näyttävät jo neljän tunnin jälkeen edistyneen melkoisen hyvin. Tällä hetkellä he osaavat tervehtiä vuorokauden mukaan, kysellä kuulumisia, kertoa mitä heille kuuluu, esitellä itsensä ja muita ihmisiä, kertoa milloin ovat syntyneet ja mistä he ovat kotoisin, taivuttaa olla-verbiä persoonapronomineissa, käyttää posessiivisuffikseja eri substantiiveissä ja numerot 1-100.


Tänään muuten alkaa kahden viikon pääsiäisloma! Hurray! Pitkät lomat ovat kyllä paras koulussa työskentelemisen eduista. Ei olla menossa rannalle tai mihinkään kauas, mutta on meillä muutama parin yön reissu suunnitteilla. Suomen kielen tunnit jatkuvat normaalisti maanantai-iltaisin lomienkin aikana. Koulu tulee tosin olemaan kiinni, joten ehkä raahaan valkoisen taulun kotiin ja kutsun oppilaani matalaan majaamme. Luna on varmaan lukittava johonkin siksi aikaa, jottei karkoita vieraitamme kiipeilemällä heidän lahkeitaan ylös.


Perjantaiface. Tästä se alkaa, loma!


10 kommenttia :

  1. Innokkaat oppilaat ovat parasta! (nimim. yläasteen ruotsinope :P ) Johan olette paljon ehtineet lyhyessä ajassa. On myös oppilaan etu kysellä miksi asiat ovat tietyllä tapaa, niin oppii paremmin kuin "niin-se-vaan-on" / opettele-ulkoa-metodeilla.

    Ja toi lomaface on kyl mainio! Torstaina minäkin saan pääsiäislomailmeen kasvoille! Hyvää lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, iso kiitos vinkeistä!! Oon ite kans hieman tuota opettele -ulkoa metodia vastaan, varmaan koska itse opin parhaiten käytännössä ja oikeissa tilanteissa.

      Joo nää tyypit edistyy ihan hullun nopeasti, tietävät ja kyselevät jutuista joita ei olla edes vielä käyty tunnilla läpi. Voin uskoa että ylä-asteen ruotsin tunnilla ei ole ihan näin :D ainakin kun muistelen omia ylä-aste -aikojani.

      Rentoa lomaa myös sinne!!

      Poista
  2. Hyvä, jos noin menee niin tulisiko sinusta vielä opettaja? Vanhemmat ovatkin motivoitunempia kuin nuoret. Muistan ja muistanet omasta kouluajasta. Itse tässä iässä opiskelevana motivaatio on korkealla. Näen metsän puilta. Vai oliko se toisinpäin...

    terv. Iskä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katotaan :) niin, aikuiset ovat motivoituneempia koska ei ole "pakko" opiskella.

      Poista
  3. Oot kyllä ahkera järjestämään suomitunteja Una, hienoa! Ota vielä Jormakin mukaan tunneille :) Miun piti googlettaa mikä on possessiivisuffiksi :D En muista kuulleeni tuota termiä ikinä koulussa, mutta turha ala-asteikäisiä lapsia sekoittaa vaikeilla termeillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, posessiivisuffiksi taitaa olla sama kuin omistusmuoto? En itekaan tod. muista noita juttuja :D sijamuodot ja kaikki ihanuudet ovat viela edessa!

      Poista
  4. Kuulostaa tosiaan antoisalta hommalta opettaa porukkaa, joka on motivoitunut oppimaan, motivaattorinaan tarve ja halu käyttää oppimaansa oikeassa elämässä. Itselleni myös joskus muinoin ulkomailla vierasta kieltä työn lomassa opiskelleena tilanne on tuttu; juuri käytäntö on se mikä eniten opettaa, ei niinkään kieliopilliset hienoudet ja säännöt, ymmärretyksi tuleminen on tärkeintä. Hyvä Una, olet suomalaisuuden ja suomalaisen sisun mallikelpoinen vienninedistäjä ja puolestapuhuja, markkinoija sanan varsinaisessa mielessä! Mukavaa lomaa ja pääsiäisen aikaa sinne merten taakse! Lunalle pääsiäistipuja! :)

    terv. godmother

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh! Kiitos ihanasta kommentista!

      Ihan totta puhut. Itsekin kaksi espanjan peruskurssia ottaneena voin sanoa etta siella ei tullut opittua kuin ihan alkeet, puhuminen, kirjoittaminen ja kaikki muu on tullut opittua taalla muita kuuntelemalla ja katsomalla.

      Hyvaa paasiasta sinnekin :) Lunalta terkkuja!

      Poista
  5. Ihanaa, että sulla on noin motivoituneita opiskelijoita - on varmasti paljon mukavempi opettaa. Nostan kyllä sulle hattua, että otit tuollaisen haasteen vastaan - musta ei varmaan olis samaan. Vaikka nyt Suomeen muuton myötä musta onkin yhtäkkiä tullut kävelevä sana- ja kielioppikirja. :)

    Hyvää lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Oli jotenkin tosi matala kynnys ottaa haaste vastaan kun taalla ei hirveasti oli suomen kielen opetusta tarjolla :D ja kun ei tarvitse lupia tai koulutustakaan. Tietty jos tekisin tata paivittain tai se olisi paatulo niin silloin varmasti maksaisin verojakin tasta.

      Hyva etta Nicolla on kaveleva sanakirja messissa! Oppii nopeammin kun on aina joku kaantamassa :) meilla oli ihan sama juttu espanjan kanssa. Miulla oli hirvee kysely mita mikakin tarkoittaa, miks jne..

      Poista