sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Johan nyt on markkinat


Ei oltu käyty ikuisuuksiin Mercado de La Cruzin sunnuntaimarkkinoilla. Vaihtarivuoden aikana käytiin vähintään kerran viikossa tuolla ostamassa tuoreet hedelmät ja vihannekset. Sunnuntaisin mercadon tarjonta on laajimmillaan ja silloin yleensä ostettiin piraattileffoja, vaatteita, koruja, mitä vaan.

Jorma inhoaa mercadolle menemistä etenkin sunnuntaisin. Liikaa ihmisiä, liian ahdasta, haisevaa jne. Sain hänet kuitenkin ylipuhuttua kun ehdotin pyöräretkeä centroon. Jotenkin sattumalta johdatinkin meidät Cruzin mercadolle.






Sanoin Jormalle että meidän on mentävä mercadolle, koska tarvitsin tuoretta huachinangoa kalapihvejä varten. Brisa del Mar -koju myy mercadon parhaimmat merenelävät, joten sinne suuntasimme samantien. Kierreltiin siinä sivussa muitakin kojuja, mutta kalan lisäksi tällä kertaa mukaan ei lähtenyt muuta kuin nippu herkullisia kevätsipuleita.




Mercado on muuttunut aika paljon neljän vuoden aikana. Aiemmin ei ollut laattalattiaa (taisi olla maalattia tai asfalttia) ja yleisilme on muutenkin paljon siistimpi ja puhtaampi. Kärpäsiäkään ei pyörinyt kala -ja lihatiskeillä entiseen malliin tai sitten olen jo tottunut enkä enää huomaa niitä. Ensimmäisillä mercadovisiiteilläni halusin aina oksentaa kävellessäni noiden kojujen ohi. Se haju, lämmin ja seisova ilma, ja tiskillä makavaat tunnistamattomat veriset ruhot kärpäspilven ympäröimänä, hrr…


Tulinkin mieleeni, että viime rantalomalla Sayulitalla kävimme siisteimmässä ja hygieenisimmässä kalakaupassa, jonka Meksikossa olen nähnyt. Kaikki kalat tuotiin aamulla tuoreina suoraan merestä ja ne säilytettiin hyvin kylmässä. Myyjällä oli puhtaat veitset, joita hän jatkuvasti pesi vesihanan alla. Vaikka Sayulita oli tuohon aikaan täynnä pohjoisamerikkalaisia turisteja en koskaan nähnyt yhtäkään ulkomaalaista itseni lisäki tuossa puodissa. Myöhemmin juttelimme muutaman muun turren kanssa ja kehuimme kalakaupan tuoreita huachinangoja ja he sanoivat käyneensä myös kyseisessä kaupassa mutta eivät ostaneet mitään koska kaikki näytti niin epähygieeniselta.

Itselläni oli alkuun samat ajatukset Cruzin mercadon lihatiskeistä. Vedin aina keuhkot täyteen happea lihakojujen läpi kulkiessa etten vain nielaisisi jotain pahuksen virusbakteeria elimistööni. Puhtaus on toki hyvä asia, mutta nyt olen sitä mieltä ettei kaiken tarvitse olla steriiliä kuin leikkaussalissa.

2 kommenttia :

  1. Haha, kaikki on suhteellista :) Mun mielestä toi paikka näyttää kuvien perusteella erittäin siistiltä!

    VastaaPoista
  2. Cruzin mercado on kyllä siisteimpiä missä olen käynyt :) Vaikka vuosia sitten Suomen hygieniatasoon tottuneena se oli meikäläisen makuun ihan älyttömän saastainen.

    VastaaPoista