torstai 15. elokuuta 2013

Detroit: Eastern Market

Eilinen postaus Detroitista oli aikamoinen harmaa ukkospilvi, jota yritän nyt hajaannuttaa kertomalla muutamasta mukavasta löydöstä. Onneksi jokaisella mustalla pilvellä on hopeareunus - niin myös Detroitilla.

Olin kuullut huhua että lauantaisin Detroitissa paikalliset viljelijät pistävät pystyyn kunnon ruokamarkkinat. On luomua ja ei-luomua, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, munia, mausteita, ruokakojuja jne. Olen täysin myyty Meksikon vastaaville mercadoille ja olenkin ikävöinyt toreilla kiertelyä, tuotteiden tutkiskelua ja ihan vaan ahtailla, kojujen välisillä kujilla hengailua. Missä on ulkomarkkinat auringon paisteella ja katumusiikilla sieltä tämän pimun löytää varmasti.



Markkinat ovat sekä sisä -että ulkotiloissa. Saavuimme paikalle suht myöhään eksyttyämme matkalla muutamillekin erittäin cooleille lähiöhuudeille, joita eilen myös esittelin. Vaikka osa myyjistä jo pakkaili kamojaan takaisin autoihin nautimme kiertelystä kaikessa rauhassa.

muhkeat mangot
pinkkejä pottuja ja keltaisia papuja!
dollarin monsterisipulit
mustia kirsikoita Michiganista
kurpitsaa ja tomaattia kaikissa väreissä
persikat ja nektariinit ovat kauden kuumikset 
avomaan kurkkuja!!
Markkinoilla eri myyjien hinnat saattavat vaihdella suurestikin. Mikäli menen uudelle torille, jonka myyjiä, tuotteita ja hintoja vielä tiedä niin noudatan kahden kierroksen taktiikkaa: ensimmäisellä kierroksella kuljen systemaattisesti kojulta kojulle selvittäen hinnat ja tarkastaen laadun. Huolellisen empiirisen tutkimustyön päätteeksi palaan ostamaan sieltä missä hinta-laatusuhde on parhaimmillaan. Näin yleensä säästyy ostamasta ylihinnoiteltuja tuotteita ensimmäisestä kojusta. Näin oli jo käydä kun heti sisääntulon luona bongasin meheviä pensasmustikoita puolen kilon laatikoissa $5 hintalapulla varustettuna. Maltoin kuitenkin mieleni ja myöhemmin löysin täysin samoja mustikoita myyvän kojun jostain marketin peräkujilta. Hintaa oli puolet eli huimat $2,50.

houkuttelevat viiden dollarin mustikat


Markkinoilla kuuluu tietenkin syödä paikkallista ruokaa. Kojuja löytyi jokaiseen makuun; eniten hodareita, sitten meksikolaista ja loput joko donitsi -tai pretzel mestoja. Kivannäköistä kaikki, mutta "meksikolaiset" mustapapuburritot hapankermalla ja cheddarjuustolla eivät iskeneet, hodareita saa joka kulmasta ja donitsit eivät käy lounaasta. Kurvasimme pois torilta kadun toiselle puolelle, josta leijaili savua, grillatun lihan ja bbq -soossin tuoksua. Ihmisiä tunkeili paikan edustalla ja pitkät jonot paikallisia yleensä lupailevat, että jotain hyvää on tarjolla.

Bert's houkutteli meitä ribseillä, pizzalla ja soulfoodilla 
symppis setä. "whaddap, what can ah git fo u?"

simppeli menyy

Ja mitä lautaselle päätyi? Karmaisevan hirveän näköinen, veressä uiva, grillattu, tunnistamaton lihankimpale. Siis puolikas kana (kyllä, tilasin listalta neljäntenä löytyvän 1/2 chickenin...), joka tarjoiltiin reilulla lurauksella tomaattisen makeaa Uncle Tony's Gourmet BBQ -soossia.


Haarukka lensi roskiin parin yrityksen jälkeen. Ei tällaista voi syödä muuten kuin sormin. Näytin kuulema saalistaan ahmivalta, nälkäiseltä pedolta suunpielet ja sormet veressä.

Willie tarjosi villiä ruokailumusaa
Lounaan jälkeen lähdimme kävelemään ilman päämäärää ja sulattelemaan kanojamme.


päivän saalis

pyöräputiikki
käsityöputiikki
Löysimme lähistöltä The Detroit Mercantile Co:n joka myy uutta ja vanhaa sisustus yms. kamaa. Ulkona oli rivi katupyöriä myynnissä, joita jäin ihailemaan. Temptin hankinnan jälkeen pyörämania on iskenyt minuun ihan täysillä.

lisää pyöriä myynnissä


Löydettiin  myös sattumalta Milano Bakery, joka on paikallinen perheyritys ja vielä hyvissä voimissaan kriiseistä huolimatta. Mukaan lähti muutama jättimäinen karpalo -ja sitruuna-unikonsiemen muffarit. Mmmm. Paikallisia leipomoita ei voi koskaan olla liikaa.


Eastern Market on oikea valonpilkahdus Detroitin harmaudessa. Oli kiva huomata, että ne paikalliset, jotka kaupunkiin ovat jääneet ja joilla menee hyvin tukevat paikallisia viljelijöitä ja tulevat yksinkertaisesti nauttimaan markettitunnelmasta. Tämä kaupunki elää ja hengittää enää muutamista yrityksistä ja tämä on varmasti yksi niistä. Pian uudestaan!


Ja mitä tuli ostettua? Babypinaattia, keltaisia romano-tomaatteja, paprikaa, mansikoita ja ne mustikat tietenkin.

salaattiainekset ja aamupuuron/jogurtin toppingit
$2,5 mustikat ja $2 mansikat

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti