sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Hän joka maataan viljelee





Muutama kuukausi takaperin (eli heti muuton jälkeen) päätin kääntää osan takapihan kellertävästä nurmikkoparasta kasvimaaksi. Iskin multaan tomaatin, pinaatin, kesäkurpitsan ja korianterin siemenet. Porkkanatkin pääsivät kylvöön, mutta kasvimaan sijasta isoon muoviruukkuun. En tiedä miksi päädyin tähän ratkaisuun. Joku hetken mielenhäiriö? Jälkeenpäin ajateltuna ne olisivat varmasti viihtyneet oikein hyvin noiden muiden kanssa.

Ensimmäisenä lehtensä mullan alta ojensivat porkkanat ja pinaatit. Perässä seurasivat tomaatit ja korianteri, viimeisenä kesäkurpitsat. Tältä näytti noin kuukausi sitten:



Ja tältä eilen:



Alkuun hitaat ja kituvat kurpitsat ovat nyt vallanneet elintilan niin korianterilta kuin pinaatiltakin. Joka päivä ne puskevat uutta ja isompaa lehteä, mutta itse kurpitsoista ei ole vielä tietoakaan. Epäilen että ne ovat aikeissa laajentaa reviiriään aina tomaattien tontille asti. Pinaattiparat yrittävät kovasti sinnitellä noiden kahden  välimaastossa. Ne ovatkin kasvaneet jo erittäin kiitettävästi, voi olla että ensimmäinen sadonkorjuu koittaa jo ensi viikonloppuna! Jos näin käy uskon, että vieressä kärttäävät kurpitsat tulevat käyttämään tilaisuuden hyväkseen tunkeutuakseen pinaattien reviirille. Noh, viidakon (kasvimaan) lakien mukaan vahvin voittakoon.

Tomaateilla on vielä reilusti elintilaa. Jätin aikamoiset välit taimien kesken, koska kokemuksesta tiedän että pian ollaan tomaattiviidakossa. Niiden kasvu on ollut hidasta, mutta varmaa. Uskoisin, että parin kuukauden päästä alkaa jo punaisia palleroita kehittymään.

En anna tomaattien hitaan kasvun kuitenkaan hämätä, sillä tämä lajike on salakavala: edellisessä kämpässä erehdyin istuttamaan suloiset pikku tomaatintaimet samaan jättiruukkuun basilikan kera. Alussa ne tulivat hyvin juttuun keskenään, mutta hetken kuluttua basilika alkoi hidastaa kasvuaan ja päivä päivältä se näytti apeammalta. Pelastin raukkaparan  toiseen ruukkuun mutta ei se enää toipunut. Paholaisen tomaatit olivat kai iskeneet juuria pitkin ja vieneet basilikalta kaiken elintilan. Pidän siis silmällä noita toistaiseksi viattoman näköisiä taimia.

Korianteri pinnistää kesäkurpitsan alta:



Porkkanat näyttävän viihtyvän ruukussaan. Naattien koosta päätellen mullan alla kehittyy jo makeita, oransseja pötkylöitä. Ehkei niiden sijoitus ruukkuun ollutkaan pöllömpi idea.

Näiden lisäksi löytyy tietty perusyrtit: basilikaa, oreganoa, timjamia, jotka hengailevat tyytyväisinä omissa ruukuissaan.

Kasvimaa on aika huippujuttu. Oman ruoan kasvattamisessa on jotain kovin viehättävää. Taidan alkaa laajennuspuuhiin kunhan saan päätettyä mitä istuttaisin seuraavaksi. Varmaan erilaisia chilejä, paprikaa, kurkkua, salaattia, melonia. Kaikkia noita!



Maalasin myös viime viikonloppuna ostamani ruskeat saviruukut ja laitoin kaktukset niihin.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti