tiistai 30. heinäkuuta 2013

Viisi jäbää ja eka burgeri

Five Guys on burgeriketju, josta arvostelujen mukaan saa parhaimmat 5 dollarin burgerit ja rapeimmat ranet. Lähellämme on yksi ravintola, jota päätimme testata hikisen pyöräreissun päätteeksi.



Five Guys eroaa muista ketjuista sillä, että tavara ei tule pakastimesta: jauhelihapihvit muotoillaan paikan päällä tuoreesta jauhelihasta, perunat tulevat eri tiloilta joka päivä ja ravintolassa on esillä liitutaulu, johon kirjoitetaan miltä farmilta kyseisen päivän potaatit ovat kotoisin. Perunoita ei kuorita, mutta ne suikaloidaan ronskisti ja paistetaan maapähkinäöljyssä kasviöljyn sijaan. Kyseenalaistaisin heti nämä väitteet ellei open kitchen olisi sallinut minun nähdä alusta loppuun asti kuinka burgerimme valmistuivat. Vanhana mäkkäriläisenä eron kyllä huomasi. Ateriaa sai odottaa 3 minuutin sijaan ehkä 10 minuuttia, mutta hyvää kannattaa odottaa.

tiski ja open kitchen
Menu koostuu simppeleistä burgereista, jotka voi valita juustolla tai pekonilla. Tilasimme molemmat juustoburgerit, Jorma valitsi ilmaiset täytteet kohtuudella eli tomaatit, suolakurkut, salaatit ja soossit. Itse panikoin ja päätin mennä "all the way" eli kaikilla mausteilla. Lisäksi otimme molemmat keskikokoiset ranet ja kyytipojaksi makeuttamatonta jääteetä.

Tovin odottelun jälkeen tarjoilija huusi numeroni ja lähdin noutamaan ateriaani. Tiskillä odotti valtava ruskea paperipussi, jonka nappasin mukaani.

pussin koon voi suhteuttaa taustalla olevaan 0,5l mukiin.
Kurkistin sisälle ja valehtelematta pussi oli reilusti yli puoli välin täynnä raneja. Jutun juju oli selvästi se, että ensin olisi tuhottava ranet, jonka jälkeen voi iskeä kiinni pohjalla piilottelevaan burgeriin (mikäli siinä vaiheessa ei ole jo haljennut). Ranet upposivat hyvin, sillä ne olivat juuri sellaisia kuin aikoinaan Mäkkärissä opin: kuumia, rapeita ja hyvin suolattuja. Amen.


Päällimmäisten ranejen alta paljastuikin kuppi, joka pullisteli vielä lisää näitä uppopaistettuja herkkuja. Jätin kupin sivuun, kaivoin burgerin esiin ja aloin tuhota sitä.

Jorman burgeri oli jopa siisti ja kohtuuden rajoissa...
...ja omani "all the way" tursusi soosseista ja täytteistä ja näytti jo kertaalleen syödyltä


Tässä burgerissa oli makua. Karmivasta ulkonäöstä huolimatta väittäisin jopa, että tämä oli paras koskaan ketjuravintolassa syömäni burgeri. Kiitos vaan mureiden pihvien, soossien, jalapeñojen, sipulien, herkkusienten ja paprikoiden mitä välistä löytyi. Annoskoko oli kuitenkin aivan liian valtava ja  jätimme ainakin puolet raneista syömättä.

Jäimme pohtimaan tuleeko Five Guys -nimi siitä, että annos on riittävän kokoinen viidelle miehelle, vaiko siitä että hyvin suuri osa asiakkaista on viiden miehen kokoisia. Vai kenties siitä after effectistä, joka tuntuu siltä kuin olisit joutunut viiden miehen pahoinpitelemäksi. Ken tietää, mutta seuraavan päivän fiilikset olivat samat kuin olis syönyt Mexico Cityn saastuneimpia koiratacoja. Herkullista, mutta  myrkyllistä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti