keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Coctel de camarón y pulpo

Varoitus: tiedossa herkullisia ja niljakkaita mereneläviä. Seuraavaan reseptiin pätee hyvin Timonin ja Bumban sanonta: limaista mutta maukasta. Tosin limaisen sijaan tähän sopisi paremmin adjektiivi avaruusoliomainen.

Oli läkähdyttävä sunnuntaipäivä. Vaelsimme päämäärättömästi mercadon kapeita katuja ihmismassan seassa. Kalatiskillä jäiden seassa köllöttivät mojarrat, tilapiat, huachinangot ja sierrat kauniissa riveissä, tuijottaen meitä mollukkasilmillään ja terävine hampaineen kuin piraijat jokeen eksynyttä sormenpäätä. Kalojen viereen oli lastattu kasoittain eri kokoisia, keitettyjä ja raakoja katkarapuja, jotka kohosivat vuorten lailla myyjien päiden yläpuolelle. Katseeni osui kuitenkin tiskin liepeillä kyhjöttävään  neonpinkkiin mustekalaan, jonka lonkerot levittäytyivät tiskin yli jääden roikkumaan hassusti ilmaan. Mustekala eli pulpo on yksi vakioruoistani biitsillä ja mereneläviin erikoistuneissa ravintoloissa, mutta itselleni tuo kokonainen, avaruusolion näköinen kumiotus oli vallan tuntematon. Jormakin oli ihan hoomoilanen tämän tursaan edessä. Myyjä selitti, että pulpo oli jo esikeitetty eli periaatteessa syöntivalmis, kelpaisi hyvin cevicheen, cocteliin tai carpaccioon. Päätimme tarttua haasteeseen ja napata lonkerokaveri mukaamme. Otimme myös pussillisen katkarapuja siltä varalta että mustekalalounas syystä tai toisesta olisi syömäkelvotonta....


Cocina Vital -lehden Pescados y Mariscos -numerosta löysin hyviä reseptejä mustekalalle. Päädyimme jonnekin cevichen ja coctelin välimaastoon, johon käytimme mustekalan sekä katkaravut. Niinkuin aina, mikään ei mennyt ohjeiden mukaan, mutta jos nyt haluat kokeilla niin tässä suurinpiirteiset ohjeet miten kaikki kävi:

Tarvitset:

kokonaisen, esikeitetyn mustekalan
noin puoli kiloa esikeitettyjä jättikatkarapuja
yhden punasipulin
paljon limemehua (sen verran että ainekset uivat mehussa)
3 tomaattia
tuoretta chile habaneroa
tuoretta korianteria
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Tarjoiluun lisäksi tostadaksia tai niitä Suomessa nachoina tunnettuja maissisipsejä. Suola -tai voileipäkeksit käyvät myös.




Rakastan kaikkea vedestä peräisin olevaa syötävää ja mustekala oli kyllä aivan mahtava uusi tuttavuus. Vaikka neonpinkki väri ja kumimainen koostumus ovat hieman pelottavia ei kannata sen antaa hämätä. Tästä saa energiaa ja protskua kuumaan hellepäivään! Kyytipojaksi suosittelen jääkylmää bisseä, micheladaa tai basilika-chia -juomaa.



¡Provechito!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti