torstai 29. marraskuuta 2012

Retki luomutilalle

Viime sunnuntaina La gallina verden vihannestoimittaja, Hacienda Purisima de Jalpa, järkkäsi tutustumiskäynnin Vihreän kanan henkilökunnalle ja asiakkaille. Tila sijaitsee lähellä San Miguelia, Guanajuaton osavaltiossa ja matkaa sinne kertyi huimat 45minuuttia.

Luomuvihannesten kasvatus on tämän mestan sivubisnes. Suurimmat tulot tulevat rikkailta jenkkituristeilta, jotka vuokraavat tämän monen hehtaarin kokoisen alueen itselleen jopa viikkokausiksi, nauttivat auringosta ja tekevät shoppailureissuja läheiseen San Migueliin. Tämä hacienda eli suomeksi google translatin mukaan "karjatila" oli varsin kaunis ja rauhallinen paikka, jossa varmasti hermo ja sielu lepäävät. Hyvästi kiire ja murheet!

tuoksuvat laventeli-istutukset

opaskoiramme Dorada


appelsiinisesonki on kuumimmillaan

450 -vuotias jukkapalmu
Saavuimme Vihreän kanan omistajan, Matin, ja hänen poikansa Santiagon kanssa perille ensimmäisinä kello 12, juuri kun kierroksen piti alkaa. Pian paikalle ryntäsi kuitenkin enemmän jengiä, lähinnä lapsiperheitä ja niinpä saimme kierroksen käytiin noin 20-hengen voimalla.

Kiesimme ensin tilan omistajan kanssa pikkuisilla pelloilla, joilta löytyi tomaattia, varsiselleria, mangoldia ja lehtikaalia. Kierroksen aikana bongasin monenlaisia yrttejä, tomaattia, porkkanoita, punajuurta ja erilaisia chilelaatuja.


pinkki -ja keltavartiset mangoldit 

salaattia salaattia!

punajuuret tai retiisit
 Rehujen lisäksi tilalta löytyi myös suloisia pikku elukoita.




Hevosiakin löytyi. Omistaja kertoi, että he järjestävät vierailleen ratsastusretkiä ympäröivillä vuorilla. Olen unelmoinut vuorilla ratsastamisesta jo sen verran kauan, että pakko päästä pikapuoliin kokeilemaan. Viime kerrasta on jo vuosia ja silloinkin taisin lentää komeassa kaaressa pollen perän yli ruusupuskaan. En vaan osaa. Ehkä voisin opetella.




pallokaktus eli biznaga 

ruukkupääkaktus eli pothead cactus





 Tila sijaitsi pikkuisen järven rannalla. Pakko kehua kuinka puhtaalta ja kirkkaalta vesi näyttikään - yleensä järvet täällä tuppaavat olemaan täynnä roskaa, saasteita ja rikkakasveja. Näissä vesissä omistajan mukaan uiskentelee monenlaista kalalajia ja monet vieraista käyvät ongella. Kanootteja löytyi myös.


muinainen akvedukti



Piknik -eväät maistuivat varsin herkkullisilta näissä puitteissa. Kiireessä olin ottanut mukaani vain ananasta ja pähkinöitä, joten iski pienoinen eväskateus kun muut vetelivät muffinsseja, voileipiä, salaattia ja bisseä.

Viiden tunnin kierros meni uskomattoman nopeasti. Oli mukava nähdä ja oppia luomuviljelystä ja ennen kaikkea nähdä mistä se lautaselle päätynyt salaatinlehti onkaan peräisin - asia, jolla turhan harva kuluttaja vaivaa päätään. Tästä visiitistä inspiroituneena päätin aloittaa parvekepuutarhan eli ostinpa centrossa sijaitsevasta pikkuputiikista luomutaimia, kahdenlaista salaattia, basilikaa ja minttua, hintaan 30 pesoa kappale.

laatikollinen herkkua, takana chilen, mustapavun ja korianterin taimet

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti