keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Kärsivällisyyskoulussa

Yritän aina kaivaa niistä kaikkein kurjimmistakin asioista sen kultaisen reunuksen, jonka avulla kaikki epämukava ja mielipahaa aiheuttava muuttuukin yhtäkkiä opettavaiseksi kokemukseksi tai loppujen lopuksi johtaa edes jonkinlaiseen positiiviseen tulokseen. Nyt olen kuitenkin tainnut kohdata voittajani. Se on vaarattoman näköinen ja suhteellisen pieni ulkoiselta olemukseltaan, mutta sen mahtia ei parane vähätellä; nimittäin Meksikon maahanmuuttovirasto. Tähän äärimmäisen epäorganisoituun byrokratian ja ikuisen paperisodan pyhättöön olen tuhlannut järjettömät määrät aikaa, energiaa ja rahaa, jotta saisin tallustella näitä ihania katuja pelkäämättä että poliisisetä nappaa hihasta ja heittää paperittoman pikku clandestinan putkaan häpeämään.

jonon jatkoksi muiden laittomien maahanmuuttajien kanssa? kuva täältä


Siitä lähtien kun saavuin (2,5kk sitten) olen käynyt säännöllisesti kysymässä ohjeita kuinka minun tulisi toimia, että saisin uusittua viisumini joka vanhenee 23.11.2012 eli kahden päivän kuluttua. Proseduuri on aina sama: virkailija pyytää viisumia ja passia, tarkastaa, vilkaisee tietsikan ruutua, kilauttaa kaverille tai feisbuukkaa, kysyy yleisöltä "hei pitäiskö tälle kaverille antaa viisumi?", raapii päätään ja lopulta heittää tiskiin paperin jossa listataan kaikki tarvittavat dokumentit viisumini uudistamista varten. Selväpyy. Mutta uudistaminen ei käykään päinsä koska olen ollut poissa Meksikosta yli 4kk ILMOITTAMATTA. Eli kun Suomessa koitti huhtikuu minun olisi pitänyt lähettää Meksikoon kirjallinen ilmoitus, että jäänkin hieman pidemmäksi aikaa kotimaahani. Totta hitossa mieleeni tulee ilmoittaa tällaisia tuikitärkeitä faktoja varsinkin kun niistä ei ole etukäteen mainittu sanallakaan. Tämän johdosta voimassa oleva opiskelijaviisumini ei olekaan enää voimassa ja joudun toimittamaan nipun dokumentteja ja itse kirjoittamani kirjeen, jossa anon ja rukoilen että saisin viisumilleni jatkoa. 

Kaksi viikkoa eteenpäin, kun minulla vihdoin on kaikki dokumentit alkuperäisinä ja allekirjoitettuina palaan takaisin nöyränä ja kärsivällisenä. Olen itsevarma ja toiveikas siitä, että tällä kertaa minulla on kaikki dokumentit, minulta ei voida pyytää mitään ylimääräistä tai vaikka pyydettäisiinkin, minulla olisi paperi ja todistus joka tilanteeseen ja vielä viisi varakopiota kustakin paperista. Tällä kertaa en antaisi tämän jättimäisen puskutraktorin jyrätä ylitseni, vaatien lisäselvityksiä, joita minulta ei aiemmin ole edes pyydetty. Kun kärsivällisen jonotuksen lopuksi pääsen luukulle ja ojennan dokumenttini niin virkailija toteaa: "Tänään astui uusi laki voimaan, jonka vuoksi kaikki dokumentit, hakemukset jne. joissa on tätä päivää vanhemmat päiväykset EIVÄT OLE ENÄÄ KELVOLLISIA." Pum. Täydellinen knockout. Virkailijatyttö jatkoi jaarittelua, mutta kaikelta vihaltani ja pettymykseltäni en enää kiinnittänyt huomiota hänen sanoihinsa vaan kuvittelin kuinka helpottavaa olisi hypätä tiskin toiselle puolelle kokeilemaan lucha libre taitojani. Nyt ymmärrän miksi asiakkaan ja virkailijan välissä on luodinkestävä lasi ja miksi aseistetut vartijat päivystävät ovensuulla.

No mitäs nyt sitten? Kaikki dokumentit uusiksi tuoreilla päiväyksillä, uusi viisumihakemus ja selvitys siitä miksi olen aloittanut työharjoitteluni ja muuttanut viimevuotisen Meksikon osoitteeni toiseen ilmoittamatta aiemmin. Mutta tämä ei tietenkään riitä. Koska viisumini ehtii vanhentua jokatapauksessa ennekuin saan uuden, joudun maksamaan laittomasta oleskelusta sakkoa sekä uuden viisumin hinnan, yhteensä noin 4000 pesoa. 

Väkisinkin tulee mieleen kuinka olen ikinä kehdannut valittaa Kelan tavasta hoitaa asioita hitaasti ja hankalasti.Tämän kivi-paperi-sakset pelleilyn keskellä ikävöin nettihakemuksia ja puhelinpalveluita pitkällä ja kalliilla jonotusmaksulla. 

Taisto viisumin saavuttamisesta jatkuu...sillä välin lohduttaudun lukemalla blogia, johon on koottu tositarinoita mm. Meksikon oikeusjärjestelmän ja muiden virallisten systeemien kuten maahanmuuttoviraston toimivuudesta. Epätoivon hetkellä vertaistuki on paras apu. Hazme el chingado favor, por favooor...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti