keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Näillä eväillä


Olen aamupalaihminen henkeen ja vereen. En vain kykene aloittamaan päivää ilman tankkausta ja kahvikupposta. Rakastan ruokalehtien, kirjojen ja blogien selailua ja aina tyyliin aamupalalla mietin jo mitä syön lounaaksi, välipalaksi, iltapalaksi. Suunnittelen mitä otan töihin evääksi, teen kauppalistoja ja viikottaisen ruokabudjetin.

Arkiaamupalakseni on vakiintunut puuro. Ennen kirosin meksikolaisia kaurahiutaleita kun niistä ei tullut sellaista ihanan pehmeää mössöä kuten koto-Suomessa. Sitten tajusin blendata hiutaleet pienemmäksi, lisätä reilusti vettä ja mikrotuksen loppuvaiheessa lurauksen kookosmaitoa. Banaanit, siemenet ja pähkinät päälle ja listo!

P8210210

Kahvi on myös must. Ilman sitä en astu ovesta ulos. Herään tarkoituksella aikaisin, jotta voin istua rauhassa, lusikoida puuroa, hörppiä kahvia ja lukea hieman kirjaa. Kun kello alkaa lähetä kahdeksaa polkaisen töihin täynnä energiaa.

P8190179

Viikonloppuisin kun ei tarvitse säntäillä mihinkään kokkailen aamupalaksi munia tai pannareita. Tai teen herkkuleivät chapatasta, juustosta ja vihanneksista. Antaisin vaikka vasemman käteni kunnon jälkiuuniruisleivästä, jossa on silaus voita ja juustoa!

P8190181

Olen myös kehittänyt himon kaktushedelmiin, jota tunaksi täällä kutsutaan. Anoppilassa join tunavettä ja se oli ihan pirun hyvää. Olin aiemminkin maistanut tunaa ihan paljaaltaan enkä oikein välittänyt siitä. Maku oli hyvä, mutta pirun isot ja kovat siemenet häiritsivät makunautintoa. Kunnes sitten maistoin kyseistä vettä ja himoni tuota hedelmää kohtaan syntyi.

P8170164
P8170166

Nyt onkin sopivasti parhain tunakausi, ne maksavat vain 10 pesoa kilolta. Ostin ison pussin tänään torilta ja olen jo mussuttanut melkein puolet. Maku on tosi raikas ja makea, jotain kiivin ja karviaisen väliltä. Enää eivät siemenetkään haittaa, ne vain rouskuvat kivasti pureskeltaessa.

P8200186

Suomessa olin kunnon tarjoushaukka, joka ravasi Lidlin, Cittarin ja Prisman väliä metsästäen parhaimpia diilejä. Se olikin aika helppoa kun asuin lähellä noita kaikkia ja liikuin kävellen. Täällä tarjousvainuni on huonontunut, koska diilit eivät ole niin hyviä ja ruoka on suhteessa halvempaa. Olen kuitenkin aika hyvin perillä perustuotteiden hinnoista: tortillat $14/kg, lime $20/kg, kananmunat $35/kg jne.

Meksikolaiset ruoat, joita olen oppinut valmistamaan mielestäni hyvin ovat enchiladat, tinga de pollo ja cochinita pibil. Jorma myös kehuu guacamoleani kuin äidin tekemäksi - iso kohteliaisuus meksikolaisen suusta. Haluaisin vielä kehittyä salsojen ja molen rintamalla. Molempia saa tuoreena ostettua ja ne ovat herkullisia ja halpoja, joten itse väsäämisen sijaan ostan ne valmiina.

P8130151

Viime viikonlopun aamupalat olivat aika meksikolaispainotteisia. Lauantaina kokkailin huevos al albañil (tokavika kuva) eli munia papusoossilla, sipulilla ja jalapeñolla. Sunnuntaina tein chilaquileja eli paistettuja tortillapaloja salsa verdessä kera kananmunien. Meksikolaiset aamupalat ovat tuhteja ja hyvin nälkää pitäviä.

5 kommenttia :

  1. Vähän eri kaliiberia kuin espanjalainen / kanarialainen aamupala... Mä kyllä syön aamuisin jotain suomalaisen ja espanjalaisen väliltä. Kahvi kuuluu vapaa-aamuihin, mutta työpäivinä eka kahvi on vasta kotiintullessa iltapäivällä. Onneksi kahvittomuus ei aiheuta mussa minkään sortin hepuleita... :D

    Tunasta tuli mieleen heti appiukon auto. Hän käy auttamassa läheisellä tuna"pellolla" ja hänen autonsa on aina täynnä hienonhienoja tunan piikkejä, joita saat autossa käytyäsi kaivaa seuraavat pari viikkoa iholtasi... Maistanutkin olen, mutten ainakaan vielä ole suuremmin siihen ihastunut.

    Kanarian sunnuntain (joskus lauantainkin) aamiaisiin kuului churrot. Ei mitkään madridilaiset pikkutangot, vaan isot ja mehevät. Niitä kaipaan Suomessa. Yritettiin kerta jos toinenkin äidin kanssa niitä tehdä, mutta reseptiä ei tahdo löytää mistään ja arvailemalla saatiin aikaan kaikkea väliltä keksi ja churrotaikinaräjähdys... (Tästä tarinaa blogissanikin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa ite en tosiaan pääsis ovesta ulos ilman kahvin voimaa :D ja iltapäivällä en taas enää juo kahvia koska menee yöunet!

      En tiennytkään ettá Kanarialtakin saa tunia! Ja voin kuvitella mut kivasti kutittelee ja pistelee ne piikit! Onko sielläkin tunat vihreitä vai punaisia? Täällä on molempia ja punaiset on makeampia mut niitä ei ole vielä saatavilla.

      En oo koskaan syönyt hyviä churroja, aina ne on kovia korppuja tai muuten vaan mitättömiä. Pitäis mennä Espanjaan tai Kanarialle että sais kunnon laatua!

      Poista
    2. Muistaakseni tunat on lähinnä punaisia... Jos me sinne Barcelonaan asti syksyllä päästään, niinkuin on suunnitelmissa, niin tahdon kokeilla mantereen churroja. (Ihan vaan, että sitten voin sanoa kanarialaisten olevan parempia!) :p

      Poista
  2. Oi vitsi mä haluaisin olla kans tuollainen suunnitelmallinen aamupalojen ja muidenkin ruokien suhteen! Mutta hitto kun en osaa :D ja aamusin on aina kiire kun kello soi 6.20 ja n. 7aikaan oon ulos ovesta. Viikonloppuisin panostan vähän enemmän sentään. Mutta viikon aterioita en osaa suunnitella millään:D ootko käynyt jollain meksikolaisella kokkauskurssilla vai miten oot oppinut laittamaan kaikkia paikallisia herkkuja (sulla taitaa kyllä löytyä ihan hyviä opettajia sieltä omastakin tapaa)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä aina suunnittele kaikkea, usein keitän ison satsin riisiä tai pastaa ja siitä sit teen salaatteja, lisään keittoihin tai teen täytettyjä paprikoita tms. nopeita juttuja :) vaatii vähän suunnitelmallisuutta mut kyllä auttaa pitämään ruokakulut kurissa.

      En oo käyny millään kursseilla, kai oon oppinu ihan vaan tarkkailemalla ja kyselemällä :D anoppi on jeesannut aika paljon ja oon lukenu kokkauskirjoista ja lehdistä. Entisessä duunipaikassa olin aika useasi kans keittiön puolella ja sain meidän kokilta paljon hyviä vinkkejä. Ja loputon nälkä ja himo hyvään ruokaan toki motivoi :D

      Poista