sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Ruokailuryhmän tuunaus

Jeih, meillä on vihdoin ruokasali! Tai ainakin pieni nurkkaus pöytineen ja tuolineen jossa voi nautiskella aamupalaa rauhassa. Vielä puuttuu viimeiset silaukset, mutta reilun kahden kuukauden hiomisen, maalaamisen, lakkaamisen ja kankaiden vaihdon jälkeen ollaan jo voiton puolella.

Kerronpa hieman taustaa projektille. Kaikki alkoi huhtikuussa 2013 kun Jorman setä armeliaasti lahjoitti meille vanhan ruokailuryhmänsä. Meillä kun ei edellenkään ollut huonekaluja muutamaa itse rakennettua jakkaraa ja Frankestein -pöytää lukuunottamatta. Olimme lahjoituksesta hyvin otettuja ja huonekalut olivatkin kovassa käytössä heti alusta asti.

yksi harvoista kuvista ennen tuunausta
Kuitenkaan huonekalujen rähjääntynyt ulkomuoto ja värit eivät rehellisesti sanottuna miellyttäneet silmäämme. Kiiltäväksi lakattu tumma puu ja tummuneet istuintyynyt (yhdelläkin epäilyttävä keltaruskea läiskä…) kaipasivat kunnon tuunausta.

Centrosta löysimme täydellisen pikku puutyöpajan, josta meille kerrottiin että he voisivat antaa koko systeemille aivan uuden ilmeen. Hyvältä kuulosti kunnes myyjä kertoi heidän taitavan verhoajansa olevan todella hidas kaveri eikä työn valmistumisesta voisi antaa takuuta. Voisi kuulema mennä vuodenkin päivät. Hintaa koko lystille olisi muistaakseni tullut reilut 3500 pesoa.

Heinäkuussa suuntasimme Jenkkeihin ja siellä saimme ajatuksen hei tuunataan koko systeemi itse! Inspiraatiota haimme Pinterestistä, blogeista, Youtubesta sekä Crate & Barrelista. Tietenkään kummallakaan meistä ei ollut kokemusta tai pienintäkään ideaa tällaisen projektin toteuttamisesta ja olimme hyvin tietoisia siitä, että kaikki voisi mennä täysin perseelleen. Päätimme, että nyt jos koskaan meillä olisi tilaisuus opetella ja harjoitella.

ensin testailiin eri värejä ja tekniikoita ennen oikeaa maalausta
Palasimme kotiin syyskuun lopussa ja lokakuun alkupäivillä aloitimme projektin. Tarkkaa visiota halutusta lopputuloksesta meillä ei ollut, mutta ajattelimme että matkan varrella se selviäisi ja muutaman koemaalailujen jälkeen lopullinen versio syntyi.


Ensimmäisen tuolin maalasin valkoiseksi, sitten sain hienon idean vetää pinnalle hieman vaaleansinistä. Ei olisi ollut paha vaihtoehto, mutta tässä vaiheessa meillä oli kankaat jo valittuna, joille yksinkertainen, vaalea pohja sopisi parhaiten.


Joten tuolit saivat lopulta valkoisen pinnan. Kankaat tilattiin etsy.comista Chillipepan myymälästä, josta löytyivat kreisit ja budjetillemme sopivat kankaat. Olisimme voineet valita noista kankaista melkein jokaisen, mutta tyydyimme vain neljään erilaiseen. Tervetuloa kuosien ja värien sekamelska!

Hieman jänskätti tulisivatko kankaat koskaan perille kun ne tosiaan lähetettiin Briteistä asti etanapostin välityksellä. Royal mailiin luotin täysin, mutta Meksikon postilaitoksen toimivuus on vähintäänkin kyseenalainen. Kuukauden odottelun jälkeen aloin jo pelkäämään pahinta... kunnes eräänä kauniina päivänä postipoika heitti paketin anopin portaille. Wuhuu!

värikkäitä ja kuviollisia, juuri sellaisia kuin odotimmekin


Vanhat istuintyynyt olivat niin lattanat, etta tuntui kuin olisi istunut pelkällä vanerilla. Niinpä ne revittiin irti ja vaihdettiin uusiin, paksumpiin pehmusteisiin. Hintaa paikallisesta kangas -ja huonekaluputiikista hankituille pehmusteille tuli yhteensa 300 pesoa eli noin 16 euroa.

vanha pehmuste hajosi käsiin


Uusi pehmuste liimattiin vaneripohjaan ja leikattiin muotoonsa. Seuraavaksi päällystin ne uudella kankaalla. Niitit hakkasin vasaralla kiinni pohjaan.


Sillä välin Jorma hioi pyödän. Kiiltävän tummanruskean pinnan alta paljastui kaunis puu hieman vaihtelevissa sävyissä.


Vielä muutama ennen-jälkeen kuva:





Pöydän jalat ovat ainoat, jotka odottavat vielä tuunausta. Muuten homma on valmis. Ensimmäiseksi entisöintiprojektiksi tämä sujui yllättävän hienosti. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin oli mukava maalailla, hioa ja lakata.

Kannatti todella tehdä tämä itse: säästimme rahaa, opimme monta uutta taitoa ja olihan tämä tosi hauskaa! Eikä todellakaan vaikeaa niinkuin aluksi kuvittelimme. Aikaa vievää toki, mutta pieninä annoksina ei tuntunut missään. Seuraavaksi edessä olkkariprojekti ja sohva on listalla ensimmäisenä. Otamme haasteen vastaan!


4 kommenttia :

  1. Onpas hieno ruokailuryhmä! Hmm.. mulla on ollut jo kauan sekalaisia kankaita Afrikasta odottamassa paikkaansa ja meillä ei ole tällä hetkellä ollenkaan tuoleja ruokapöydän kaveriksi - saatanpa varastaa ideasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih kiitos :) nuo on juuri sita african wax print -kangasta ja tykkaan alyttomasti noista vareista ja kuoseista. Naista kankaista jai paljon irtopaloja, jotka voisi ommella yhteen ja kayttaa johonkin muuhun, tehda vaikka taulun jne. Hienoa jos inspiroiduit tasta! Laita toki kuvia jos paatat ryhtya toimeen :)

      Poista
  2. Vautsi, todella upea uusi kuosi noilla tuoleilla. Ja kuulostaa oikein helpolta! :)

    VastaaPoista
  3. Helppo homma oli! aikaa vieva mutta pienina annoksina ei tuntunut missaan :D

    VastaaPoista