perjantai 28. joulukuuta 2012

Ekaa kertaa raakasuklaata

Olen hieman myöhäisherännäinen raakasuklaan suhteen, tosin olen ollut aikeissa kokeilla sen valmistamista ja muutamia vuosia, mutta kalliit valmispaketit ovat olleet opiskelijabudjettini mustalla listalla. Suunnanmuutos tapahtui kuitenkin viime viikolla kun selailin paikallisen leipomotarvikekaupan nettisivuja etsien ruisjauhoja tai jotain muuta epämääräistä. Silmiini osui "manteca de cacao" ja mietin, että sehän on yksi raakasuklaan raaka-aineista. Olin saanut anopilta tehtäväksi kehitellä joulupöytään jotain pientä mutusteltavaa ja näinpä universumin palaset loksahtivat itsestään paikoilleen ja joulupöydän herkuttelupuoli oli ratkaistu: raakasuklaakonvehtirasia.

Muistelen että nuo valmispaketit Suomessa maksavat jotain 20 euron verran, en tiedä minkä laatuista sisältö on ja kuinka paljon raaka-aineita se sisältää. Alla olevassa kuvassa oleva satsi eli 300g kaakaovoita, 500g tummaa suklaata, 250g karpaloita, 100g manteleita, 100g kookoslastuja, 500ml kookoskermaa, 100g pistaaseja maksoi n. 11 euroa.



Otin hieman oppia suklaa-alkemisti Jaakko Halmetojalta ja pikaisen temperointioppitunnin jälkeen tartuin raastimeen ja kaakaovoihin. Minulla ei ollut lämpömittaria taikka marmorisia temperointialustoja suklaan lämpötilan mittaamiseen, mutta ilman näitäkin laitteita paljastan jo tässä vaiheessa että hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi ne eivät ole välttämättömiä.

Muita raaka-aineita oli luomuhunaja, aguamiel de maguey (suomeksi kai agavesiirappi?), vanilijauute ja kookosöljy.


En seurannut oikeastaan yhtäkään ohjetta tarkoin vaan yhdistelin näitä reseptejä keskenään. Ensin otin köntin kaakaovoita ja yritin pilkkoa sitä veitsellä.


Raastin osoittautui kuitenkin tehokkaammaksi työvälineeksi.


Sitten pilkoin 70% makeuttamattoman suklaan...


Sitten kookosöljy, kaakaovoi ja suklaa hiljaiselle tulelle vesihauteeseen. Ilmeisesti tein pikku mokan kun laitoin suklaan jo tässä vaiheessa, koska se suli huomattavasti nopeammin kuin kaakaovoi.


Lopputulos oli silti kiilvävän kaunis ja tasainen seos.


Tässä vaiheessa lisäsin suklaamassaan kuivattuja karpaloita ja mantelilastuja. Sitten lusikoin seoksen jääpalamuotteihin jäähtymään. Tein uuden seoksen johon lisäsin lopuksi hienoksi jauhettuja kahvipapuja ja muscobado-sokeria. Noin 1,5 tunnin jälkeen laitoin muotin jääkaappiin jäähtymään.


Sokeri ja kahvi odottamassa musertumistaan.


Kun olin päässyt vauhtiin niin päätinpä kokeilla muutamia Chochochilin makeisreseptejä kuten tätä buckeyes. Maapähkinävoin sijaan käytin herkullista Costcon paahdetuista manteleista tehtyä voita. Täyttä mantelia ilman sokeria, suolaa tai mitään muutakaan!



Enkä voinut jättää kuorrutusta pelkkään suklaaseen vaan pyörittelin valmiit pallerot vielä pistaasipähkinöissä.


Isoja ja rumia, mutta herkullisia palleroita.


Jotta suklaaöverit olisi taattu niin tein vielä Bounty-tryffeleitä. Calahuan kookoskerma oli täydellisen paksua näihin namuihin.

kookosta kerman, öljyn ja lastun muodossa tadaa!

Suklaan ja tryffeleiden lisäksi tein vielä taateli-pähkinä-brandy -sekä omena-kaura-kardemumma -palleroita. Taatelipalloihin lurahti liikaa brandya, maistui pelkältä viinalta. Omena-kaura -pallerot sen sijaan olivat nameja.


suklaat rasiassa odottamassa syöjiään

Ensimmäiseksi suklaanvalmistuskerraksi tämä oli aika onnistunut. Aloittelijan tuuria ehkä, mutta tämä ei todellakaan jäänyt viimeiseksi kerraksi. Lempparini näistä oli kahvipapusuklaa, jossa oli todella syvä kahvin maku ja kahvinmuruset narskuivat kivasti hampaissa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti