sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Pilapuheluita


Pilapuheluita ajatellessa tulee mieleen pikku räkänokat soittelemassa kaverilleen tai naapurin mummolle: sanotaan jotain hauskaa ja sitten lyödään luuria korvaan ja hihitellään. Tämän postauksen pilapuhelut ovat kuitenkin omaa luokkaansa. Ne ovat tulleet perinteisen tai express -kidnappauksen tilalle, ilmeisesti koska ne ovat helppoja toteuttaa ja moni pöljä (panikoiva?) uhri nielaisee syötin.

Kerron tästä koska tämä on suhteellisen uusi ilmiö ja ilmeisesti aika yleinen. Tällä viikolla työkaverini äiti sekä Jorman duunikaveri saivat nauttia kyseisestä pilapuhelusta.

Torstaina olin normaalisti töissä. Koska toverini C oli tekemässä promoa toisaalla en ollut nähnyt häntä koko päivänä, mutta olimme puhuneet puhelimessa useita kertoja. Yhtäkkiä työkaverini K pyyhältää työpisteelleni huolestunut ilme kasvoillaan ja kiivaasti puhelimeen puhuen.

K: "Ootko puhunut C kanssa tänään?"
Minä: "Joo. Miks?"
K: "Milloin puhuit hänen kanssaan?
Minä: "Ehkä noin 10 minuuttia sitten. Mitenniin?"
K: "C:n äiti on puhelimessa ja sanoo että sai puhelun että C on kidnapattu."
Minä: "Tuskin. Just puhuin hänen kanssaan 10 minuuttia sitten."

K vakuuttelee linjan toisessa päässä odottavalle C:n äidille, että kyseessä on varmasti vain pilapuhelu. Äiti väittää, että C ei vastaa puhelimeen ja ne sanoivat, että heillä on hänen tyttärensä. K jatkaa rauhoittelua ja sanoo soittavansa heti takaisin kun kuulemme C:stä.

Pian C soittaa meille ja saamme kuulla että kaikki on hyvin. Hänen äitinsä oli saanut puhelun, jossa joku tyttö oli huutanut tyyliin "äiti auta, ne nappasivat minut" ja äiti oli heti huutanut C:n nimen jolloin soittajat olivat tietenkin saaneet nimen ja alkaneet vaatimaan maksua jos äiti haluaisi vielä nähdä C:n hengissä. Tietenkään heillä ei missään vaiheessa ollut C:tä, mutta moni huolestunut vanhempi ryntää tekemään tuhansien tai miljoonien pankkisiirtoa soittajan tilille kun tällainen puhelu sattuu kohdalle.

kuva
kuva
Nämä soittelijat ovat tehneet taustatutkimusta ja saattavat tietää puhelun vastaanottajan sekä perheenjäsentensä nimet, pankkitiedot, osoitteet jne, jolloin pilapuhelu vaikuttaa aidolta. Joskus puhelut tehdää kuitekin ihan arpomalla ja silloin homma yllättäen kusee. Myös tällä viikolla Jorman duunikaverille S:lle soitettiin ja taustalta kuului lapsen itkua "isi auta, ne nappas mut!". S tajusi heti mistä oli kyse ja laittoi puhelimen kaiuttimen päälle niin että kaikki toimistossa olevat kuulivat. Koska S:llä ei ole lapsia hän oli alusta asti varma, että puhelu on feikki, mutta päätti leikkiä mukana:

S: "Päästä poikani menemään! Paljonko haluat?"
Soittaja: "Haluan, että maksat bensa -ja matkakuluni. Paljonko olet valmis tarjoamaan?"
S: "Ihan sama. Sano joku summa"
Soittaja "No vaikka $10 000"

Tässä vaiheessa soittaja tajusi, että häntä kuunteli koko toimistollinen jengiä kun taustalta alkoi kuulua nauruntyrskähdyksiä. Hän iski luurin korvaan eikä soittanut uudestaan.

kuva
Usein myös törmää tekstareihin tai puheluihin jossa ilmoitetaan, että olet voittanut auton, matkan tai iPhonen. En voi uskoa että kukaan on niin idiootti, että lankeaa näihin, mutta ilmeisesti on koska näitä piloja sattuu harva se päivä. Jorman duunikaveri E sai tekstiviestin, että on voittanut Jeepin. Hänen täytyisi vaan soittaa viestissä olevaan puhelinnumeroon, antaa henkilötietonsa ja käydä lataamassa puheaikaa hänelle annettuun puhelinnumeroon. E soittaa numeroon:

E: "Moi. Sain tekstarin, että voitin Jeepin. Mitä mun pitää tehdä?
Vastaaja: "Onneksi olkoon! Sun täytyy vaan ladata $500 puheaikaa numeroon ****** ja jos voisit antaa pankkitietosi ja osoitteesi niin voidaan pistää palkinto tulemaan?"
E: "Aa okei. Osoitteeni on HAISTA *TTU URPO USKALLAKIN VIELÄ SOITTAA TAI LAITTAA VIESTIÄ NI... "
Tuut tuut

E lainaa työkaverinsa puhelinta ja soittaa samaan numeroon. Sama tyyppi vastaa onnitellen ja pyytäen puheajan lataamista sekä pankkitietoja.
E: "Joo totta kai. Et muuten arvaa kuka soittaa LOPETA TOI IHMISTEN KUSETTAMINEN TAI…"
Tuut tuut

E pyytää tällä kertaa naispuolista duunikaveriaan soittamaan numeroon. Hän kertoo vastaajalle voittaneensa matkan Hawaijille. Kun tyyppi kyselee jälleen pankkitietoja E nappaa puhelimen:
"V*TUN IDIOOTTI PARASIITTI ET MUUTEN ARVAA MUTTA SE ON MÄ TÄÄLLÄ TAAS…"

kuva
Nauroin vedet silmissä kun Jorma kertoi tätä juttua :D Ei ehkä ihan kovin kypsää käytöstä, mutta ainakaan tämän pilaviestin laittaja ei S:ää enää häirinnyt. Nämä tyypit soittelevat siis usein vankilasta käsin. Siksi pyydetään lataamaan puheaikaa heidän puhelimeensa, jotta voisivat jatkaa pilapuheluitaan.

Välillä saan soittoja "väärästä" numerosta, jossa yritetään ilmeisesti selvittää nimeäni. "Moi Maria!" Ja kun vastaan etten ole Maria niin kysytään kuka sitten. En koskaan sano nimeäni ellen tiedä kuka linjan toisessa päässä on. Kukaan Meksikossa ei vastaan puhelimeen nimellään. Suomessa puhelimeen vastaaminen itseään esittelemättä voisi olla töykeää, mutta täällä anonyymius on enemmän sääntö kuin poikkeus.


2 kommenttia :

  1. Ehdin jo pelästyä, että blogi on kuollut ja kuopattu kun en päässyt tänne muutamaan päivään (tai viikkoon?), mutta onneksi ei :)

    Nämä pilapuhelut on ihan kauheita, niitä harrastetaan myös Argentiinassa. Yksi suomalainen tuttu oli kerran ollut puhelimessa vajaan tunnin "kidnappaajien" kanssa samalla kun yritti kännykällä saada poikaystäväänsä käsiin. Tässä tapauksessa "kidnappaajat" taisivat tietää jopa asuinpaikan, koska kuvailivat taloa ja ympäristöä niin vakuuttavasti. He myös tiesivät, että poikaystävä oli töissä ja sen takia monta tuntia kännykän ulottumattomissa. Oli siinä suomalainen peloissaan kun ei tiennyt tällaisten pilojen olemassaolosta etukäteen, kun taas kuka tahansa argentiinalainen nyt ainakin osaisi jo epäillä enemmän.

    Suomalaisena on niin tottunut vastaamaan puhelimeen aina nimellä, että tuntuu hassulta olla tekemättä sitä. Myöskin oon vasta lähiaikoina oppinut vastaamaan pelkällä etunimellä, jos jossain pitää jättää varaus tms. Suomessa kun automaattisesti aina jätetään sukunimi myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihdoin joku aika sitten blogin osoitetta ja luulen että siksi et päässyt blogiin, mutta täällä ollaan edelleen! (:

      Ihan kauheelta kuulostaa tuo tuttusi kokemus! Voin kuvitella miten paniikissa on ollut kun ei suomalaisena oo todellakaan tottunut tän luokan kusetuksiin. Aluksi kun kuulin näistä tapauksista olin aika peloissani ja ihmeissäni myös että kuinka joku voi edes keksiä tuollaisia huijauksia ylipäätään? Nyt tuntuu että melkein päivittäin joku tuttu saa tällaisen puhelun ja se on melkeen normaalia eikä hätkäytä enää juurikaan.

      Jos joku päivä saan tuollaisen puhelun niin en tosiaan tiedä osaisinko toimia kylmäpäisesti vai panikoisinko siitäkin huolimatta että tietäisin että tod. näköisesti kyseessä on kusetus. En tosiaan tiedä..

      Poista