torstai 29. toukokuuta 2014

Viiden tähden salsa


Salsareseptiä pukkaa! Idea tähän salsaan syntyi eräästä tacomestasta Sayulitalla, jossa tarjoiltiin seitsemästä eri chilestä valmistettua salsaa. Tujua mutta herkullista! Juuri sellaista että makunystyrät alkavat pikkuhiljaa turtua, mutta on silti pakko lusikoida lisää. Onkohan chilessä jotain koukuttavia ominaisuuksia?


Oma versioni sisältää ainoastaan viittä chilelaatua. Koin sen olevan tarpeeksi tehdäkseni testisarjan tätä maukasta, savuista salsaa kotioloissa. Kaikki pääraaka-aineet hommasin vanhasta kunnon Molinosta, josta kirjoitan loppuun muutaman sanan.

Nyt siihen salsaan. Kaikki chilet ovat siis kuivattuja, eivät tuoreita tai säilöttyjä. Chilien paahtamisessa kannataa olla todella tarkkana etteivät ne pala ja muutu kitkeriksi, muilta osin resepti on aika simppeli. Suosittelen kovasti poistamaan chileistä suurimman osan siemenistä koska ilman niitäkin tästä tulee ihan pirun tulista. Ellet sitten pidä siitä että suu turpoaa ja kyyneleet ja hikipisarat valuvat.


Lunttasin hieman Tacopediasta kuinka tehdä "keitettyä salsaa" ja muutin vain ainesosat reseptiini sopiviksi. Siispä: Huuhdo peratut chilet ja paahda kuivalla pannulla hetken aikaa. Varo ettei kärähdä! Heitä blenderiin kaikki (paitsi suola) ainesosat karkeasti pilkottuna. Lisää vettä about 3-5dl, sen verran että ainekset peittyvät. Blendaa. Huomaa, että keittovaiheessa vettä haihtuu jonkin verran, joten ei haittaa jos salsa on melko juoksevaa.

Kuumenna pannulla vähän öljyä ja kaada salsa kuumalle pannulle. Keitä hiljalleen ja sekoittele kunnes salsa sakenee, noin 10 min ajan. Suolaa lopuksi ja anna jäähtyä. Nauti mielellään huoneenlämpöisenä.

Tuoreeltaan ja kuumana tämä on ihan pirun tulista, mutta maku laimenee muutamassa päivässä. Pakastin osan ja loput söimme tacojen, munien tai quesadillojen kera. Salsa sääilyy jääkaapissa viikon verran.

-----------------

Sitten pari sanaa Molinosta.

Minulla on syvä viha-rakkausuhde Molinoon. Tuohon ihanaan tukku -ja kilohinnoilla kaikkea kaupittelevaan puljun pahukseen, joka sijaitsee Mercado de La Cruzin vastapäätä. Tämä on yksi niistä harvoista paikoista, jossa asiakaspalvelu on ihan tajuttoman surkeaa ja hidasta, mutta jonne silti aina palaan uudelleen. Puodin filosofia ei todellakaan ole "asiakas on aina oikeassa". Sisääkäynnilläkin komeilee oikein tervetulleeksi toivottava kyltti:

Aquí hacemos trabajos, no milagros. Si usted lo dejó hasta el último momento y es urgente, no es nuestra culpa. 

Teemme täällä töitä, emme ihmeitä. Jos jätit kaiken viime tippaan ja asiasi on kiireellinen se ei ole meidän syymme. 

Eli meitä ei kiinnosta tippaakaan!

Homma toimii seuraavanlaisesti. Koska mestassa ei tunneta itsepalvelua ja kaikki tuotteet ovat tiskin takana, otetaan ensin vuoronumero ja odotellaan että yksi varastotiloissa hösläävistä kahdestakymmenestä työntekijästä joutaa palvelemaan sinua. Kun vuorosi tulee alat luetella asiakaspalvelijalle mitä tuotetta tarvitset minkäkin verran, esim. 250 gr kuorittuja auringonkukan siemeniä, 10 kg masa harinaa tortilloja varten jne. Työntekijä kirjoittaa kaiken paperilapulle ylös ja katoaa varaston syövereihin keräämään tilaustasi. Riippuen henkilöstä ja pyytämistäsi tavaroista tässä voi kestää viidestä minuutista lähes tuntiin. Kun tilaus on valmis hän laskee paperille loppusumman ja antaa lapun sinulle.

Sitten siirrytäänkin kassajonoon. Kassalla on aina vain yksi henkilö, joka on toinen puljun omistajista. Vain käteinen kelpaa. Kun useimmiten pitkän jonottelun jälkeen pääset kassalle ojennat lapun kassatädille ja sinua palvellut henkilö ojentaa tilauksesi kassatädille, joka tuote tuotteelta tarkastaa, että kaikki on oikein. Jos käy niinkin onnekkaasti että kaikki tuotteet ovat oikein punnittu ja hinnoiteltu kassatäti ojentaa tilauksesi ja tsädää homma on ohi!

Jatkan Molinossa asiointia ainoastaan, koska löydän sieltä tuotteita, joita tavallisesta supermarketista on turha etsiä: soijaproteiinia, psylliumia, suolaamattomia siemeniä ja pähkinöitä, naturaalia maapähkinä -ja mantelivoita, ruisjauhoja, kikhernejauhoja ja matcha -teetä. Ja kaikki tämä siis irtomyynnistä huokeilla kilohinnoilla.

Pähkinänkuoressa: joskus hyvä tuote ohittaa paskankin palvelun. Molino on juuri yksi näistä tapauksista. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti