tiistai 21. toukokuuta 2013

T-vitamiini

Yksi tarkea meksikolaisen ravintoympyran osa on riittava T-vitamiinin saanti. Jokainen meksikolainen tietaa mista sita saa, eraat ravitsevat itseaan silla paivittain, toiset taas harvemmin, mutta jokainen aivan varmasti useamman kerran elamassaan. Kuten meksikolaiset itse sanovat, T-vitamiini pitaa heidat elossa. Tahan vitamiiniryhmaan kuuluvat mm. kasitteet taco, tamal, tlacoyo, tlayuda ja torta. Niin, puhutaan siis masa harinasta eli maissitaikinasta peraisin olevista tuotteista.


Viimekertaisella Mexico Cityn reissulla loysin aarteen, taco-ensyklopedian. Siis Tacopedian. Tama reilut 300-sivuinen opus kasittaa kaiken tacosta, sen alkuperasta ja valmistuksesta aina lukemattomiin eri tapoihin nauttia tama pyha, maissista valmistettu lapyska. Valehtelematta tama on ehka paras kirjahankinta aikoihin, silla edes Googlen syovereista ei loydy niin yksityiskohtaisia ja perinpohjaisia tacoa kasittelevaa tietoa kuin tasta opuksesta. Taco kuitenkin kuuluu niin vahvasti tahan kulttuuriin, vahan niinkuin bisse ja grillimakkara suomalaiseen kesailtaan mokin rannassa, etta olisi vallan valinpitamatonta olla pohtimatta tacon syvinta olemusta.



Mika sitten on tacon syvin olemus? Luulenpa, etta jokaisella meksikolaisella on oma vastauksensa tahan. Jo taaperosta asti taman kansallisuuden edustajat kasvavat tacoilla ja salsoilla, muokaten makutottumuksiaan tuliseen suuntaan ja samalla luoden tarkeita lapsuuden ruokamuistoja. Kysytaanpa kelta tahansa meksikolaiselta, etenkin miespuoliselta, niin oman aidin voittanutta kokkia ei maan paalta loydy. Lapsuudessa aidin itsetehdyista maissitortilloista vaannetyt mole-enchiladat tai iltapalaquesadillat isoaidin salaisella salsalla olivat parasta mita voi olla. Nain ajattelee moni meksikolainen ja nama kultaiset ruokamuistot tekevat heista aikuisiallakin kovia T-vitamiinin kuluttajia. Itsellani vastaavanlainen himo on kuumiin muuripohjalettuihin ja tuoreisiin mansikoihin vaniljajatskilla aurinkoisena kesapaivana.

Keskeisia tacoon liittyvia kasitteita

Historian ja alkuperan lisaksi, kirja kasittelee niita satoja ruokalajeja, mita maissitaikinasta voi vaantaa. Kirja kay lapi myos quisoja eli tacon taytteita ja erilaisia tacon tarjoiluehdotuksia. Hauskat valokuvat tacoja nauttivista tavallisista tallaajista tuovat hymyn huulille ja todistavat, etta taytteita tursuavan tacon siisti syominen on todellinen taitolaji.

mums mums



tacot tarjoavat myos silmanruokaa


Lahes jokaisessa tacomestassa on aina jokin erikoisuus. Kirjassa haastatellaan kuuluisia taqueroiden omistajia ja tyontekijoita ja he kertovat kojunsa tai ravintolansa tarinan ja tietenkin tacoerikoisuuden. Esimerkiksi meidan eraassa vakimestassa erikoisuus on el gusano eli mato. Kyse ei valitettavasti ole oikeasta madosta, vaan tacon muodosta, joka on pitka rulla taytteenaan useimmiten pastor -lihaa possusta. Sita pyytavat lahes kaikki asiakkaat ja suosio on niin kova, etta mitattomasta kojusta kasvoi oikea ravintola, Los Gusanos. Tacoja myymalla voi siis ansaita mainetta ja mammonaa - the Mexican dream come true.


Ylpeita taqueroita
Eraita tacoerikoisuuksia


Hyonteistacoja mmmm!


Huippujuttu on myos se, etta jokaisen kappaleen lopussa mainitaan kymmenen kansallisella tasolla parhaimmaksi rankattua tacomestaa. Jokaisesta mestasta kerrotaan lyhyt esittely, mainitaan erikoisuudet ja tottakai osoitteet tai kadunkulma josta koju useimmiten loytyy. Eli kun tietaa reissaavansa uuteen mestaan voi jo valmiiksi katsastaa parhaimmat tacomestat. Varsin nerokasta.

Parhaimmat mestat, kiitos!

Ehdottomasti taman kirjan arvokkainta antia ovat reseptit. Jokaisen kappaleen lopusta loytyy resepteja tinga de pollosta aina chicharróniin eli rapsakaksi paistettuun porsaannahkaan asti. Jannittavia ja varmasti kokeilemisen arvoisia resepteja, mutta en nyt ehka ensimmaisena ala kokeilemaan naita radikaalimpia ja taitoa vaativia erikoisuuksia. Kuitenkin koska serranoni ovat heittaytyneet varsin villeiksi ja tuottavat runsaasti hedelmaa niin voisin kokeilla jotain 36:sta eri salsareseptista, jotka loytyvat kirjan lopusta. Myohemmin kun avaan oman taqueriani niin esittelen kokkaustaitojani laajemmin :)




Kuvat: Rius, Wiseman, Aja, Alcántara, Ávila, Braun, Buitrón, Busquets, Echevarría, Falcón, Guerrero, Holtz, López, Mena, Mendiola, Merino, Navajas, Peraza, Quijano, Ramos, Sanchez, Vidales 2012. Tacopedia. México, D.F: Trilce Ediciones, S. A de C. V.

Lahteet: Holtz, Déborah & Mena, Juan Carlos. 2012. Tacopedia. México, D.F: Trilce Ediciones, S. A de C. V.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti