lauantai 22. maaliskuuta 2014

Salsa de chile morita


Buenas!

Luvassa törkeän tulinen ja herkullinen salsaohje. Olen viime aikoina yrittänyt kunnostautua salsojen kanssa, jotta aamupalaquesadillani saisivat muutakin väliinsä kuin ainasta chipotle -pikasalsaa (joka on hyvää sekin!) tai Tabascoa.

Työpaikassani meillä on myynnissä erään paikallisen likan tekemiä salsoja, joista erityinen lempparini on aina ollut salsa de chile morita. Chipotlen tavoin siinä on savuinen maku, mutta makeampi. Salsassa maistuvat myös valkosipuli ja sipuli. Hintansa vuoksi nämä salsat eivät kuitenkaan ole saatavillani, joten eräänä iltana päätin ryhtyä toimeen ja valmistaa sitä itse.


Tarvitset:

200 gr kuivattuja chile moritaksia
1/2 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1.5-2dl kasviöljyä (käytin rypsiöljyä)
suolaa

Poista chileistä kanta, leikkaa puoliksi ja poista siemenet. Olin laiska enkä jaksanut poistaa niitä tarkkaan, mutta olisi kyllä kannattanut... Pilko hieman pienemmäksi ja pistä sivuun. Hienonna sipuli ja valkosipuli myös. Lirauta kuumalle pannulle puoli desiä öljyä. Paista chilejä hetki ja heitä sitten perään sipuli ja valkosipuli.


Kun sipuli on pehmeää ja ottanut hieman väriä ota pannu pois tulelta. Anna jäähtyä ja ota sillä välin esiin blenderi tai vastaava soseuttaja. Itse käytin kultaiselta 80 -luvulta peräisin olevaa Osterizeria.


Blendaa chilet muutamassa erässä. Lisää noin 0.5-1dl öljyä helpottamaan prosessia. En käyttänyt mittaa, mutta arvoisin määrän olleen tuota luokkaa. Tarkoitus ei ole tehdä sosetta vaan chilen pitäisi pysyä hiutaleina ja lopputulos on melko "kovaa" verrattuna muihin salsoihin.

Salsa on tuoreeltaan aivan pirun tulista, mutta jo muutaman päivän jääkaapissa muhimisen jälkeen sen maku alkaa kesyyntyä. Jos et halua kovin tulista niin suosittelen olemaan tosi tarkka siementen postamisen kanssa. Salsa säilyy jääkaapissa suljetussa purkissa kauan, jopa ikuisuuden. Ja on aika riittoisaa kamaa, sillä yhdelle quesadillalle riittää puoli teelusikallista ja sekin jo polttelee aika mukavasti. Olen huomannut että chileen jää koukkuun; vaikka suu on tulessa ja hiki virtaa niin on pakko lusikoida lisää. Jännä ilmiö.


Btw, vaihdoin blogini kuvien kokoa suuremmaksi ja nyt osa vanhoista kuvistani muuttui rakeiseksi ja täysin epäselviksi. Klikattaessa kuva kuitenkin aukeaa hyvänlaatuisena. Ahkeran googlailun jälkeen en ole vieläkään onnistunut korjaamaan ongelmaa..Jos joku tietää miten tämän voi korjata saa kertoa erittäin mielellään!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti