
Aaaa – täältä tulee possutaco!
Täällä Querétarossa on yucatanilainen ravintola, El 9, jossa silloin tällöin käydään vetämässä tacoöverit. Ehdottomasti maukkain asia yucatanilaisessa keittiössä on cochinita pibil joka on eräänlainen versio pulled porkista. Kokiskastikkeen sijaan se on marinoitu appelsiinimehussa ja anchiotemarinadissa ja haudutettu kypsäksi banaaninlehdessä.
Puhalsin pölyt
vanhan toverini, Tacopedian, kansista ja avasin sen cochinita –reseptin
kohdalta. Rakastan tätä opusta, koska se
ei ole vain resepti + kuva vaan jokaisesta ruokalajista on kerrottu ainakin
aukeaman verran: mistä päin Meksikoa ja miten kyseinen sapuska on kehittynyt,
mitä eri variaatioita löytyy jne. Jokaisen kappaleen lopusta löytyy myös
suositukset parhaimmista tacokojuista ja ravintoloista missä kyseessä olevaa
ruokalajia tarjoillaan.
Cochinitasta
kirja tiesi kertoa että pibil on
mayojen kieltä ja tarkoittaa “maan alla valmistettu”. Cochinita taas puolestaan tarkoittaa pientä
possua. Yucatanin niemimaalla valmistetaan myös kalaa, iguanaa, pupujusseja,
fasaaneja ja muita eliöitä samalla tekniikalla. En kuitenkaan päättänyt lähteä
ihan niin perinteiselle linjalle että olisin kaivanut kuopan takapihalle
(vuokranantaja varmasti olisi ollut mielissään) vaan noudatin Tacoraamattuni
suositusta valmistaa tämä herkku vaatimattomasti kaasu-uunissa.
Ruokakuntamme
miespuolinen edustaja jatkaa oleskelua edelleen Gringolandiassa, joten nyt on
hyvä hetki harjoitella meksikolaista keittotaitojani niin että voin joku kerta
yllättää herran kunnon cochinitatacoilla. Hommiin siis!
Pst, koska
marinointiin menee aikaa tämän safkan tekeminen kannattaa sijoittaa
viikonlopulle tai kun on reilusti aikaa.
Aloitetaan
marinadilla eli recaudo de achiotella.
Marinadi
1 chili guajillo
2 valkosipulin
kynttä
1 rkl
achiotetahnaa
1 rkl oreganoa
2 kokonaista
neilikkaa
½ tl kuminaa
3 appelsiinin
mehu (n. 3 dl)
1 sipuli
hienonnetuna
½ tl kanelia
ripaus
anisjauhetta (hetin puolikkaan tähtianiksen)
1 rkl tummaa
ruokosokeria
3 mustapippuria
viinietikkaa
suolaa
Kuumenna chiliä
avotulella hetki. Älä anna palaa tai se muuttuu kitkeräksi. Halkaise chili ja
poista siemenet. Purista mehut appelsiineista. Heitä kaikki ainekset paitsi
etikka ja suola tehosekoittimeen ja blendaa hyvin. Lisää lopuksi pari lorausta
viinietikkaa ja suolaa. Marinoi lihat yön yli. Sekoita tarvittaessa niin että
marinadi imeytyy tasaisesti. Itselläni marinadi riitti oikein hyvin koska käytin vain puolikkaan annoksen lihaa (750 gr).
Cochinita
1 kg porsaan kinkkua eli ulko-, kulma- tai sisäpaistia
0,5 kg porsaan ribsejä
1 kokonainen banaaninlehti
porsaanihraa (käytin rypsiöljyä)
suolaa
Lämmitä banaaninlehdet
avotulella niin että ne pehmenevät ja taipuvat helposti. Öljyä uuninkestävä pata tai vuoka ja vuoraa
se banaaninlehdellä (Tässä kohtaa piti
oikeasti käyttää sian ihraa mutta en halunnut). Anna lehden mennä reilusti yli padan reunojen. Laita lihanpalat
lehdelle ja valuta päälle ylijääneet marinadit. Sulje paketti huolellisesti
banaaninlehdellä ja peitä alumiinilla. Heivaa possu uuniin ja anna
paistua 1 tunti kiloa kohden. Itselläni oli lihaa vain 750 gr, mutta paistoin
sitä reilut 2 ½ tuntia suht kylmässä uunissa. En osaa sanoa asteita, mutta
kaasuhellan asteikolla 1-5 liekki paloi 2:lla koko ajan.
Nosta possunen
uunista ja anna jäähtyä hetki. Nyhdä lihat haarukalla tai muulla aseella.
Tarjoile possu tortillojen ja marinoitujen punasipuleiden kera.
Marinoidut
punasipulit
1 punasipuli
2 dl
omenaviinietikkaa
2 tl tummaa
ruokosokeria
3 kokonaista
mustapippuria
1 tl kuivattua
oreganoa
1 oksa timjamia
1 limen mehu
suolaa
Pilko sipuli
mielesi mukaan: ohuiksi siivuiksi, pieniksi kuutioiksi tai renkaiksi. Keitä sipuleita noin minuutin verran. Siivilöi ja laita ne
lasiastiaan. Lisää heti perään omenaviinietikka, sokeri, mausteet, limemehu ja
suola. Sekoita ja jätä marinoitumaan jääkaappiin. Maku on parhaimmillaan
seuraavana päivänä.
Yucatan tuli hetkeksi luokseni näiden tacojen muodossa. ¡Provechito!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti