Kaikki alkoi kun eräänä lauantai-iltapäivänä eksyin Ruohonjuuren jauhohyllylle, jossa silmääni pilkisti teksti "masa harina". Jaahas, kävin tutkimaan pakettia tarkemmin... Kyseessä oli brittiläisen Cool Chile Co:n tortilloiden valmistukseen tarkoitettu meksikolainen maissijauho. Muovisen paketin läpi oli vaikea sanoa mikä jauho oli miehiään, mutta silmämääräisesti väri ja rakenne näyttivät oikealta, samoin koostumus. Jauhot lähtivät mukaan ja unohtuivat kaappiini kuukauden päiviksi kunnes tänään nälän kurniessa kurkkasin kaappiin ja bongasin ne hyllyltä maleksimasta ja päätin antaa niille mahdollisuuden. Edellisten vähemmän onnistuneiden kokeilujeni myötä odotukseni näiden jauhojen suhteen eivät olleet mitenkään korkealla.
Plussaa siitä, että pussin kyljessä oli hyvät, selkeät ohjeet. Sekoittelin siis 250g jauhoja 330ml kuumaa vettä keskenään, vaivasin hetken aikaa kunnes taikina irtosi hyvin sormista. Peitin kelmulla ja liinalla ja sitten istuin alas hörppimään kahvia, tekemään opparin suunnitelmaa ja ihailemaan kauniin keväistä maanantai-aamupäivää: haisevat tienpenkat, joista rehottaa viimekesäinen nuutunut ruoho ja jäisillä kaduilla luistelevat jalankulkijat -selkeitä kevään merkkejä.
Noin parikymmentä minuuttia hengailtuani otin taikinan esiin ja vaivasin vielä hetken kunnes pinta oli silkinpehmeä ja koostumus savimainen. Meksikossa torien ja tacokojujen kokeneet mummot vaivaavat valtavia, kaksi tai kolme kertaa oman ruumiinsa kokoisia masa harina vuoria tuntitolkulla käsipelillä. Parhaimmissa tacomestoissa on taikina valmiina ja lettuja pyöräytellään ja paistellaan samaa tahtia kun niitä syödään. Yleensä yksi tekee ja paistaa tortillat ja toinen täyttää ne asiakkaan valitsemilla täytteillä. Kätevää.
Tältä valmiin taikinan pitäisi näyttää.
Sitten jaoin taikinan 18 osaan (ohjeessa 10-12). Kukin tyylillään - itse halusin tehdä pienempiä yksilöitä.
Sitten otetaan esiin salainen ase eli tortillaprässi. Jos et sellaista omista niin ei hätää - pallot voi myös kaulia tai litistää kahden lautasen, paistinpannun yms. välissä. Tärkeintä on, että muistaa laittaa leivinpaperin tortillan ylä -ja alapuolelle, jottei se tartu kiinni ja hajoa.
Sitten vaan prässäämään eli...
Paperi alle, pallo päälle, prässi kiinni, vipu alas...
...prässi auki, paperi pois..
Prässätty lätty on helppo heittää suoraan paperilta pannulle paistumaan ja valmistaa uusia sitä mukaa kun ne paistuvat. Eli paistetaan kuivalla, tulikuumalla valurautapannulla 30sek-1min puoli. Tarkoitus on, että tortillat jäävät hieman pehmeiksi ja sitkeiksi eivätkä ruskistu liikaa, lukuunottamatta muutamaa mustaa laikkua.
Sitten heitetään valmiit lätyt pannulta keittiöpyyhkeen sisään odottelemaan. Siellä ne pysyvät lämpiminä ja saavat lisää pehmeyttä ja sitkoa, jotta niitä on helppo taivutella quesadillan tai tacon muotoon.
Vastapaistettu tortilla on jo itsessään niin hyvää, ettei se mielestäni kaipaa kummoisia täytteitä. Niinpä iskin väliin juustoraastetta, itsetehdyn salsan ja pari repäisyä tuoretta korianteria. Tuloksena simppeli ja herkullinen lounasquesadilla.
Tämän lähemmäs Meksikoa ei voi enää kotikeittiössä päästä. Maku ja rakenne oli vähintään yhtä hyviä kuin niissä oikeissa tacomestoissa. Ah...
Ja tacothan säilyvät muutaman päivän huoneen lämmössä tai jääkaapissa ja ne voi lämmittää uudestaan pannulla. Tässä vielä tuhti aamiaistaco eli paistettua kananmunan valkuaista, tulista chorizoa, punasipulia, tomaattia, salsan jämät ja pari tippaa tabascoa. Luonnollisesti korianterin ja limen kanssa joka tällä kertaa oli unohtunut kauppaan.
Mielenkiintoinen bloggaus! En ole lukenut kaikkia kirjoituksiasi, mutta ilmeisesti sinulla on rutkasti kokemusta autentisesta meiningistä. Onko lisää hyviä vinkkejä tortilloihin, tacoihin ja meksikolaiseen ruokaan?
VastaaPoistaMoi Ville! Blogistani loytyy muutamia ohjeita tacoihin, salsa verdeen ja muihin meksikolaisiin ja ei-niin-meksikolaisiin ruokiin. Pitaisi varmaan kirjoitella aiheesta enemmankin ja laittaa ohjeita, kiitos siis vinkista! Itse tosiaan olen tortillojen suurkuluttuja ja taalla Meksikossa kun olen niin harvemmin omia lattyja vasaan kun tuoreita saa joka kadunkulmasta. Mutta Suomessa ollessani kaytin tuota Cool Chilen masa harinaa ja silla onnistui varsin hyvin, suosittelen! Ja jos onnistut saamaan viela jostain tuollaisen prassin kasiisi niin aina parempi. Meksikolainen keittio on tosi monipuolinen ja en nyt keksi yhta vinkkia mika toimisi yleisesti. Toivottavasti kuitenkin loydat taalta juttuja joita voit kotikeittiossasi hyodyntaa :)
VastaaPoista